Yorgunluk Nedir, Nedenleri Neler Olabilir?
Yoğun geçen bir iş günü ya da fiziksel aktivitenin yüksek olduğu bir günün sonunda kişinin kendini yorgun ve halsiz hissetmesi olağan bir durum olabilir. Genellikle bu durumda gece iyi uyumak ya da ertesi gün dinlenmek toparlanmak için yeterli olabilir. Ancak sürekli halsizlik, yorgunluk, uyku hali hissetmeniz ve bu durumun 6 aydan fazla sürmesi farklı bir problemin habercisi olabilir. (1) Sürekli yorgunluk hissi hakkında detaylı bilgiler ile “Yorgunluk ne demek?” ve “Halsizlik, yorgunluk, uyku hali neden olur?” sorularının cevaplarını sizler için derledik.
Yorgunluk Nedir?
Bir gün önce çok çalışmak ya da antrenman yapmak, çocuklarla parkta gün boyu koşturmak, arkadaşlarla gece geç saatlere kadar eğlenmek, hastalık durumunda olmak; bir başka deyişle hem fiziksel hem de zihinsel olarak aşırı aktif zaman geçirmek yorgunluğa neden olabilir. Sabahları sanki hiç uyumamış gibi uyanmak, günlük işlerin üstesinden gelemeyecek kadar halsiz hissetmek ya da işe gitmeyi istememek yorgunluğa işaret edebilir. Bu durum, gün içinde yoğun bir uyku isteğine sahip olmanıza yol açabilir. Söz konusu belirtilerin en az 6 ay sürmesi ev-iş hayatındaki aktiviteleri engelleyebilir ve bu konuda bir sağlık profesyoneline danışmayı gerektirebilir. (2) (3)
Yorgunluğun Nedenlerinden Bazıları Şunlar Olabilir:
Yaşam Tarzı Alışkanlıkları
Yeterli ve dengeli beslenmeyen bireylerde vitamin ve mineral gereksinimi artabilir. Bu bileşenlerden bazıları aynı zamanda normal enerji oluşum metabolizmasını da destekler. Buna ek olarak fiziksel aktivite yetersizliği ve uyku sorunları da yorgunluğa neden olabilir. (8) (9)
Yorgunluğun Geçmesi Nasıl Desteklenir?
Genellikle hastaya aşağıdaki yaşam tarzı değişiklikleri önerilebilir:
Yaşam Tarzı Değişiklikleri
Yeterli ve dengeli bir beslenme programını düzenli fiziksel aktivite ile destekleyerek yorgunluk semptomlarının hafiflemesine yardımcı olabilirsiniz. Lif, vitamin, mineral ve antioksidan bileşenlerden zengin taze sebze ve meyveler ile tam tahıllı besinler ve protein içeriği yüksek bir diyeti tercih edebilirsiniz. Ayrıca diyetinizi omega 3, omega 6 yağ asitlerinden zengin ceviz, fındık, badem, keten tohumu, balık ve avokado ile zenginleştirebilirsiniz. Haftanın 3-4 günü 30 dakikalık egzersizlerle daha hareketli bir yaşam tarzını benimseyebilirsiniz. (2) (4) (8)
Uyku Düzeni
Uyku, vücudun tam anlamıyla dinlenebildiği özel bir süreçtir. Her bireyin uyku gereksinimi birbirinden farklıdır. Ancak yetişkin bir kişinin günde en az 7-9 saat uyuması gerektiği bilinmektedir, Düzenli uyku için her gün aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmaya ve gün içinde kısa uykulardan uzak durmaya çalışabilirsiniz. Yatmadan önce kafeinli içecekler ve ağır besinler tüketmekten de kaçınabilirsiniz. (2) (4) (8)
Stres Yönetimi
Stres, yorgunluğun en belirgin nedenlerinden birisi olabilir. Yaşam içinde strese neden olan faktörlerden uzak durmak her zaman mümkün olmayabilir. Ancak stresi yönetmek için nefes teknikleri, yoga, meditasyon gibi yöntemlerden faydalanabilirsiniz. (2) (4) (8)
Dengeli ve çeşitili beslenmek sağlıklı yaşam için önemlidir.
Kullanılan Kaynaklar:
- https://www.webmd.com/chronic-fatigue-syndrome/what-is-chronic-fatigue-syndrome Son Erişim Tarihi: 02.01.2024
- https://www.webmd.com/balance/how-tired-is-too-tired Son Erişim Tarihi: 02.01.2024
- https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21206-fatigue Son Erişim Tarihi: 02.01.2024
- https://www.health.harvard.edu/a_to_z/chronic-fatigue-syndrome-a-to-z Son Erişim Tarihi: 02.01.2024 Son Erişim Tarihi: 02.01.2024
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-fatigue-syndrome/symptoms-causes/syc-20360490 Son Erişim Tarihi: 02.01.2024 Son Erişim Tarihi: 02.01.2024
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6787585/ Son Erişim Tarihi: 02.01.2024
- https://www.verywellhealth.com/why-am-i-so-tired-and-have-no-energy-female-7749984 Son Erişim Tarihi: 02.01.2024
- https://www.healthline.com/health/chronic-fatigue-syndrome Son Erişim Tarihi: 02.01.2024
- https://www.verywellhealth.com/chronic-fatigue-syndrome-treatment-716057 Son Erişim Tarihi: 02.01.2024
- https://www.cdc.gov/me-cfs/about/index.html Son Erişim Tarihi: 02.01.2024
CH-20240301-52