Odaklanma Meditasyonu Nedir, Nasıl Yapılır?
Günlük hayatın yoğunluğu ve alışkanlıklar, zaman zaman odaklanmayı zorlaştırabilir. Bir işle ilgilenirken dikkatiniz dağılabilir, başka bir şey düşünmeye başlayabilirsiniz. Odaklanma sorunu yaşıyorsanız meditasyon çalışmaları bu durumda size destek olabilir. Özellikle odaklanma meditasyonu, kısa sürede stresinizi azaltmaya yardımcı olabilir. Peki, meditasyon nedir ve nasıl yapılır? Sizler için derledik.
Odaklanma Meditasyonu Nedir?
Binlerce yıllık bir geçmişe sahip olan meditasyon, ana odaklanma becerisini ve farkındalığı artıran bir tekniktir. Meditasyon rahatlama ve stresi azaltma gibi faydaların yanı sıra odaklanma gibi bir dizi fiziksel ve psikolojik duruma katkı sağlayabilir.(1) Tüm meditasyon uygulamaları, uygulayıcıya iç görü ve iç gözlem yeteneği kazandırmayı amaçlasa da pek çok farklı meditasyon çeşidi vardır. Odaklanma meditasyonu, kişinin dikkatini tek bir nesneye odaklamasıdır. Bu nesne bir resim, bir alev ya da bir ses veya bir kelime olabilir. Odaklanma meditasyonunu diğer meditasyon türleri arasında ayıran fark, uygulayıcıya konsantre olması için somut bir nesne vermesidir. Bir meditasyon müziği dinlemek, alev ışığını takip etmek ya da bazı kelimeleri tekrarlamak gibi somut eylemler, yeni başlayan uygulayıcıların odaklanma meditasyonu yapmayı kolay bir şekilde öğrenmesini sağlayabilir.(2)
Odaklanma Meditasyonunun Faydaları Nelerdir?
Meditasyon faydaları dendiğinde ilk akla gelen zihinsel becerileri desteklemesidir. Daha spesifik faydalar sunan odaklanma meditasyonu sayesinde ise odaklanma becerinizi destekleyebilirsiniz. Odaklanma meditasyonunun diğer faydaları ise şunlardır:
- Dikkat tek bir nesneye yoğunlaştığında, düşünce ve duyguları nesnel olarak gözlemleme yeteneği gelişebilir. Bir başka deyişle öz farkındalığa katkı sağlar.
- Stres seviyesini azalmaya katkı sağlayabilir.
- Odaklanmak için meditasyon yapmak dikkat dağınıklığının önüne geçmeye yardımcı olabilir.
- Şimdiki ana odaklanmaya yardımcı olabilir.
- Yaratıcılık ve hayal gücünün gelişimini destekleyebilir.
- Olumsuz durumlara karşı sabır ve hoşgörünün artmasına katkı sağlayabilir.
- Zihni rahatlatarak odaklanma yeteneğine katkı sağlayabilir. Zihnin rahatlaması aynı zamanda uyku süresi ve kalitesi üzerinde de olumlu etki yaratabilir.
Meditasyon Nasıl Yapılır?
Odaklanma meditasyon tekniğini günün herhangi bir saatinde rahatlıkla uygulayabilirsiniz. Dikkatinizin dağıldığı ya da yüksek strese maruz kaldığınız bir anda dikkatinizi tek bir odak noktasına verebilir ve zihninizin temizlenmesini sağlayabilirsiniz. İşte, meditasyon yapmanıza yardımcı olacak ipuçları.
Meditasyon uygulamalarının tamamında anahtar kelime rahatlıktır. Meditasyona başlamadan önce fiziksel olarak kendinizi rahat hissettiğiniz bir yere oturun. Kalçanızın dizlerden daha yüksek olması omurganızı destekleyerek rahat bir oturuş sağladığı için sandalye ya da koltuğu tercih etmenizde fayda var.
Odaklanma nesnesini seçmek tamamen sizin tercihiniz; bu herhangi bir meditasyon müziği veya gong sesi dinlemek, mum alevine ya da göz zevkinize hitap eden bir objeye bakmak olabilir. Sadece nefes alıp vermeye odaklanmanız da yeterlidir. Önemli olan zihninize görev vermektir.
Günlük hayatta hemen herkesin kendine ait bir rutini ve programı vardır. Meditasyon süresini bu programa uygun şeklide planlayın. Bu süre kimi zaman uzun, kimi zaman da kısa olabilir. Böylece meditasyon için belirli bir süre olması gerektiği fikrini de aklınızdan atabilirsiniz.
Beyin bir nesneye odaklandığında vücut, kaslarını sıkma eğilimindedir. Meditasyon sırasında omuzlarınızı kulağınıza doğru çektiğinizi ve çenenizin gerildiğini fark edebilirsiniz. Ara ara vücudunuzu kontrol ederek kasların gevşemesini sağlayabilirsiniz. Böylece meditasyondan maksimum verim alabilirsiniz.
Meditasyon süresi içinde dikkatin dağılması özellikle meditasyona yeni başlayanlarda görülebilen, olağan bir durumdur. Zamanla odaklandığınız nesnede daha uzun süre kalabileceksiniz. Dikkatiniz dağıldığında nefes egzersizleri yapın ve vücudunuzun gevşemesine izin verdikten sonra odaklandığınız nesneye geri dönün.
Her meditasyon uygulaması sonunda deneyimlerinizi ve hislerinizi günlüğe kaydedin. Odaklanmanızı güçleştiren ve sizi zorlayan durumları yazarak bir sonraki meditasyon deneyiminizi daha sorunsuz hale getirebilirsiniz. Konsantre olmanızı kolaylaştıran odak nesnelerini de bu şekilde kolayca seçebilirsiniz.(2)(3)
Kaynakça
1 https://www.healthline.com/health/mental-health/types-of-meditation#What-meditation-is-all-about Son Erişim Tarihi: 18.04.2022
2 https://www.lifehack.org/901851/focused-meditation Son Erişim Tarihi: 18.04.2022
3 https://www.verywellmind.com/practice-focused-meditation-3144785 Son Erişim Tarihi: 18.04.2022