B12 Vitamini
B12 vitamini ya da bir diğer adıyla kobalamin, vücut tarafından üretilemeyen ancak vücudun ihtiyaç duyduğu önemli bir mikrobesindir. B12 vitaminin vücutta pek çok rolü bulunur. Bunlar arasında normal enerji metabolizmasını desteklemesi, sinir sisteminin normal fonksiyonunu desteklemesi, normal kırmızı kan hücresi oluşumu ve hücre bölünmesine katkı sağlaması sayılabilir.
B12 Vitamini Nedir?
B12 vitamini, suda çözünen bir vitamindir ve vücut tarafından üretilemez ancak az bir kısmı karaciğerde depolanabilir. Bu vitaminin bir kısmı vücut tarafından depolandıktan sonra kalan kısmı idrar yoluyla vücuttan atılır. 1 B12 vitamini et, balık ve süt ürünleri gibi gıdalarda bulunur ve vücutta sinir sisteminin normal işleyişine katkıda bulunur..2 Ayrıca hücre bölünmesinde görevi vardır.
B12 Vitaminin Etkisi Nedir?
- B12 vitamini yorgunluk ve bitkinliğin azalmasına katkıda bulunur.
- B12 vitamini normal enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunur.
- B12 vitamini sinir sisteminin normal işleyişine katkıda bulunur.
- B12 vitamini normal homosistein metabolizmasına katkıda bulunur.
- B12 vitamini normal kırmızı kan hücresi oluşumuna katkıda bulunur.
- B12 vitamini bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.
- B12 vitaminin hücre bölünmesinde görevi vardır.
Dengeli ve çeşitli beslenme sağlıklı yaşam için önemlidir.
B12 Vitamini Nelerde Bulunur?
B12 vitaminin doğal olarak bulunduğu besinler, hayvansal gıdalardır. B12 vitamini içeren besinler arasında balık, et, kümes hayvanları, yumurta, süt ve süt ürünleri sayılabilir. B12 vitamini genellikle bitkisel besinlerde bulunmaz. B12 vitamini ile güçlendirilmiş kahvaltılık gevrekler, kolayca bulunabilen B12 vitamini kaynaklarıdır. Vejeteryanlar bu gevreklerle vücuda daha fazla vitamin alabilir. Besin mayası B12 vitamini de içerir.3 Peki, B12 vitamini nelerde var?
B12 vitamini açısından zengin kaynaklar arasında karaciğer gibi sakatatlar, istiridye gibi kabuklu deniz ürünleri, kırmızı ve beyaz et, yumurta, süt ve diğer süt ürünleri sayılabilir. 1 Kuzu ve dana etinin yanı sıra kuzu ve dana böbreğiyle karaciğeri B12 vitamini bakımından zengindir. Alabalık, somon, ton balığı ve sardalye iyi birer B12 vitamini kaynağı olarak gösterilebilir. Vejetaryenlerin ve B12 vitamini desteği almak isteyen diğer kişilerin hekim ya da eczacı tavsiyesi ile takviye alması önerilir.4
B12 Vitamini Gereksinimi
Çoğu insan B12 vitamini içeren yiyecek ve içecekleri tüketerek B12 vitamini alımını sağlar. Hayvansal ürünler içermeyen diyet uygulayanlar veya besin emilimini etkileyen bir rahatsızlığı olanlar da hekim ya da eczacı tavsiyesi ile B12 vitamini takviyesi kullanabilir. 5
B12 vitamin gereksinimi açısından bazı gruplar şu şekilde listelenebilir:
- Veganlar ve vejetaryenler, 6,7
- Sindirim problemi yaşayan kişiler 6,7
- Midesinin bir kısmı ya da tamamı alınmış kişiler8
- Aşırı alkol tüketimi olan kişiler. 9
Uyarı: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.
Kaynakça:
- https://www.mountsinai.org/health-library/nutrition/vitamin-b12 (Son Erişim Tarihi: 28.11.2023)
- https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-926/vitamin-b12 (Son Erişim Tarihi: 28.11.2023)
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/#h9 (Son Erişim Tarihi: 28.11.2023)
- https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-b12-foods (Son Erişim Tarihi: 28.11.2023)
- https://www.webmd.com/diet/vitamin-b12-deficiency-symptoms-causes (Son Erişim Tarihi: 28.11.2023)
- https://www.healthline.com/health/b12-deficiency (Son Erişim Tarihi: 28.11.2023)
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/#h9 (Son Erişim Tarihi: 28.11.2023)
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/bjh.12959 (Son Erişim Tarihi: 28.11.2023)
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22831-vitamin-b12-deficiency (Son Erişim Tarihi: 28.11.2023)
CH-20240206-56