D Vitamini
Normal Kemik ve dişlerin korunmasında önemli rol oynayan D vitamini, normal bağışıklık sisteminin desteklenmesi gibi pek çok vücut sisteminde görev alır. (1)(2) D vitamini hakkında daha detaylı bilgiler ile “D vitamini nedir?”, “D vitamini ne işe yarar?” ve “D vitamini gereksinimi?” sorularının cevabı için okumaya devam edin…
D Vitamini Nedir?
Yağda eriyen vitaminler grubuna dahil olan D vitamini bir diğer adıyla kalsiferol, yağda eriyen vitaminler arasında yer alır. Bu özelliğinden dolayı vücutta bir miktar depolanabilen D vitamini, bazı gıdalarda doğal olarak bulunur. Ancak vücudun D vitamini ihtiyacı temel olarak cilt hücreleri tarafından güneş ışığı yardımıyla sentezlenen formudur. Günlük beslenmenin yanında hekim önerisiyle D vitamini içeren besin takviyeleri de kullanılabilir. Cilt tarafından sentezlenen D vitamininin vücut tarafından kullanılabilmesi yani aktif formu olan 1.25 dihidroksi vitamin D formuna dönüşebilmesi için iki aşamalı hidroksilasyon işleminden geçmesi gerekir. Vücutta ilk hidroksilasyon karaciğerde meydana gelir. D vitamini karaciğerde 25 hidroksivitamin D’ye ve ardından böbreklerde ikinci hidroksilasyon işlemine maruz kalarak D vitaminin aktif formu 1.25 dihidroksi vitamin D’ye dönüştürülür. (3)(4)
D Vitamininin Faydaları Nelerdir?
D vitamini vücutta birçok fonksiyonun yerine getirilmesinde önemlidir; özellikle kalsiyum ve fosfor emiliminin ve normal bağışıklık sistemi fonksiyonlarını desteklenmesi en önemli görevleri arasındadır. D vitamini kemik ve dişlerin korunmasına yardımcı olur. (5) Bağırsaklardan kalsiyum emilimini destekleyerek normal kemik sağlığının korunmasına ve kasların fonksiyonlarının korunmasına yardımcı olur. Vücutta normal kemiklerin korunmasına, normal kas fonksiyonun korunmasına ve normal dişlerin korunmasına destek olur. Bağışıklık sisteminin normal fonksiyonunun desteklenmesi ve hücre bölünmesinde görevi vardır. Diğer D vitamini faydaları aşağıdakileri kapsayabilir:
D vitaminin Faydaları:
- D vitamini kalsiyum ve fosforun normal emilimine/kullanımına katkıda bulunur.
- D vitamini normal kan kalsiyum düzeyine katkıda bulunur.
- D vitamini normal kemiklerin korunmasına katkıda bulunur.
- D vitamini normal kas fonksiyonunun korunmasına katkıda bulunur.
- D vitamini normal dişlerin korunmasına katkıda bulunur.
- D vitamini bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.
- D vitamininin hücre bölünmesinde görevi vardır.
İdeal D Vitamini Seviyesi Nedir?
D vitamini eksikliğinin belirlenmesi için kandaki 25(OH) D vitamini seviyeleri ölçülür. Buna göre D vitamini kaç olmalı? Kandaki D vitamini seviyesi vücuttaki D vitamini yetersizliği ya da fazlalığı için bir işaret olarak kabul edilir ancak şimdiye kadar D vitaminin vücut üzerindeki etkileri tam olarak anlaşılamadığı için ideal D vitamini seviyesi için geçerli bir tanım yoktur. Bu konuda size en doğru bilgiyi hekiminiz verebilir.(6)
D Vitamini İçeren Besinler
Vücudun D vitamini ihtiyacının karşılanması için cilt hücrelerinin güneş ışığı ile temasta bulunması önemlidir. Ancak cilt kanseri riskini azaltmak için güneş kremi kullanmak,kapalı kıyafetler giymek ve koyu ten rengine sahip olmak cilt hücrelerinin vücut için yeterli D vitamini üretmesini önleyebilir. D vitamini içeren besinler ile diyetinizi destekleyebilirsiniz. Peki, D vitamini nelerde var? D vitamini olan besinler şunlardır:
- Somon, ton ve uskumru gibi yağlı balıklar ile ringa ve sardalya gibi balık çeşitleri,
- Morina balığı karaciğer yağı,
- Sığır karaciğeri,
- Karides,
- Yumurta sarısı,
- Mantar çeşitleri. (1)(8)
Dengeli ve çeşitli beslenme sağlıklı yaşam için önemlidir.
Uyarı: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.
Kaynaklar:
- https://www.healthline.com/health/food-nutrition/benefits-vitamin-d Son Erişim Tarihi: 28.12.2023
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15050-vitamin-d-vitamin-d-deficiency Son Erişim Tarihi: 28.12.2023
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/ Son Erişim Tarihi: 28.12.2023
- https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-d/ Son Erişim Tarihi: 28.12.2023
- https://www.healthline.com/health/food-nutrition/benefits-vitamin-d Son Erişim Tarihi: 28.12.2023
- https://www.healthline.com/nutrition/how-much-vitamin-d-to-take Son Erişim Tarihi: 28.12.2023
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15050-vitamin-d-vitamin-d-deficiency Son Erişim Tarihi: 28.12.2023
- https://www.healthline.com/nutrition/9-foods-high-in-vitamin-d Son Erişim Tarihi: 28.12.2023
CH-20240206-55