Kendini Halsiz Hissedenler İçin 5 İpucu
Halsizlik hakkında
Modern dünyanın hızlı temposuna ayak uydurmak zaman zaman kişiyi yorabilir ve belirli dönemlerde kendini halsiz hissetmesine yol açabilir. Bazı sabahlar yataktan kalkmakta hatta günlük işlerinizi yerine getirmekte zorlanabilirsiniz. Bu durum hemen her yetişkinin hayatının bir döneminde başına gelebilen bir süreçtir. Ancak sürekli halsizlik hissi yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürebilir. Gelin, “Halsizlik neden olur?” sorusunun cevabını birlikte inceleyelim.
Halsizlik Nedir?
Halsizlik basitçe enerji düşüklüğü şeklinde tanımlanabilir. Yaşam tarzı değişiklikleri, halsizlik probleminin ortadan kaldırılması için yardımcı olabilir. Kişinin kendini hem fiziksel hem de zihinsel olarak yorgun hissetmesi ve motivasyon eksikliği ile karakterize olabilir.(1)
Halsizliğin nedenlerinden bazıları?
Fiziksel ya da zihinsel yorgunluğun bir belirtisi olarak ortaya çıkabilen halsizliği birkaç ufak yaşam tarzı değişiklikleri ile hafifletebilirsiniz. Ancak halsizliğin nedenleri arasında tıbbi bir durum söz konusu ise mutlaka bir doktora danışmalı ve öncelikle altta yatan sorunun tedavi edilmesi sağlanmalıdır. En yaygın halsizlik nedenleri arasında düzensiz beslenme, stres ve hareketsiz yaşam tarzı alışkanlıkları sayılabilir. Buna ek olarak uykusuzluk da halsizliğe neden olabilir. Ayrıca aşırı egzersiz ve bu egzersiz programına uygun beslenememe de halsizlik nedenleri olarak söylenebilir.(3)
Halsizlik Hakkında İpuçları
Yeterli ve dengeli bir beslenme programını takip ederek vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayabilir ve gün boyu kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Güne enerji dolu başlamak için kahvaltınızda protein ve kompleks karbonhidratları dâhil edebilirsiniz. Tam tahıllı ekmek ve peynir ile tost yapabilir, yumurtayı da ekleyerek kahvaltının besin değerini arttırabilirsiniz.(4)
Düzenli bir egzersiz programı uyku kalitesinin de artmasını sağlayarak halsizlik ile başa çıkmaya yardımcı olur.(5)(6).(4) Her gün yapacağınız 15 dakikalık orta tempolu bir yürüyüş ile enerji metabolizmanıza destek olabilirsiniz. Haftalık 2 saat 30 dakikalık orta yoğunlukta aerobik egzersizler, örneğin bisiklete binme veya hızlı yürüyüş gibi aktiviteler ile bir süre sonra gün içinde kendinizi daha enerjik hissedebilirsiniz.(7)
Düzenli olarak yapılan yoga ve meditasyon gibi hem fiziksel hem de zihinsel aktiviteler; vücut kas kütlesinin ve esnekliğin artması, stresin azaltılması ve uyku kalitesinin yükselmesini sağlayabilir. Günlük rutininize ekleyeceğiniz yoga ve meditasyon gibi rahatlatıcı aktiviteler ile enerjinizi destekleyebilirsiniz.(8)
Halsizliğin en önemli nedenlerinden biri de vücudun ihtiyaç duyduğu sıvı miktarının karşılanmaması olabilir. Vücut fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde görevini yerine getirebilmesi için suya ihtiyaç vardır. Susuz kaldığınızda enerjiniz düşebilir ve kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Ayrıca vücudun susuz kalması uyku kalitesini de azaltabilir. Fiziksel aktivite öncesi ve egzersiz sırasında susuz kalmamaya özen göstermelisiniz.(4)(9)
Halsizliğin önemli nedenlerinden biri de yeterli ve kaliteli uykuya sahip olmamanızdır. Yetişkin bir insanın günde en az 7-8 saat uyuması önemlidir. Uyku saatlerini düzenlemeye başlayarak ilk adımınızı atabilirsiniz. Yatarken bilgisayar, cep telefonu ve tablet gibi elektronik eşyalardan uzak durabilirsiniz. Böylece uykuya dalmanız kolaylaşabilir.(4)
Kahve, çikolata, çay gibi içeceklerde bulunan kafein doğal bir uyarıcıdır. Kişiyi uyanık tutarak yatma zamanının geçmesine neden olabilir. Kafein içeren içeceklerin miktarını azaltabilir veya en azından belirli bir saatten sonra içmeyi bırakabilirsiniz.(4)
Kaynakça
1 https://www.medicalnewstoday.com/articles/8877 Son Erişim Tarihi: 30.12.2021
2 https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/fatigue Son Erişim Tarihi: 30.12.2021
3 https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21206-fatigue Son Erişim Tarihi: 30.12.2021
4 https://www.webmd.com/sleep-disorders/ss/slideshow-fatigue-causes-and-remedies Son Erişim Tarihi: 30.12.2021
5 https://www.karger.com/Article/Abstract/116610 Son Erişim Tarihi: 30.12.2021
6 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6091217/ Son Erişim Tarihi: 30.12.2021
7 https://www.nhs.uk/live-well/sleep-and-tiredness/self-help-tips-to-fight-fatigue/ Son Erişim Tarihi: 30.12.2021
8 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3443845/
9 https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0094754 Son Erişim Tarihi: 30.12.2021